Planten in Namibie

Welwitschia: (tweeblaarkanniedood):

Deze boom komt voornamelijk voor in het noordelijke gedeelte van de Namib woestijn, en kan nergens anders op de wereld in het wild gevonden worden. De Welwitschia heeft maar twee bladeren, deze bladeren scheuren na verloop van tijd door de wind, zodat het lijkt dat er meerder bladeren zijn. De plant is in 1859 ontdekt door een Australische bioloog Dr. Welwitsch. De planten nemen voornamelijk water op uit de mist die vanuit de zee landinwaarts drijft. In de onderkant van de bladeren zitten poriën, tot 250 per vierkante millimeter, via deze poriën neemt de plant de gecondenseerde mist op. De Welwitscha wordt tot ongeveer twee meter groot, maar het grootste gedeelte van de boomstam zit onder de grond, tot 1,5 meter diep. Elke plant is mannelijk of vrouwelijk, voor de voorplanting heb je dus twee welwitschia's nodig. Na ongeveer 20 jaar zijn de planten geslachtsrijp en gaan bloemen vormen. De zaadjes van de plant hebben om zijn minst 25mm regen nodig om te kunnen ontkiemen, dit gebeurt natuurlijk niet elk jaar in de Namib woestijn.

 

Kokerboom:

De kokerboom is een aloë achtige boom. Deze bomen kunnen tegen extreme droogte en kunnen tot  8 meter hoog worden. De kokerboom komt voornamelijk voor in Zuid Namibië waar het erg droog en rotsachtig is. De stam van de boom kan een doorsnee van 1 meter bereiken. De bosjesmannen gebruiken de takken, een tak werd uitgehold en daarna gebruikt als opslag voor hun pijlen. De bomen hebben gele bloemen in het winter seizoen als ze 20 tot 30 jaar oud zijn.

 

 

Baobab:

Deze boom kan wel 3000 jaar oud worden, en kan een hoogte tot ongeveer 18 meter bereiken, de omvang kan wel 10 meter zijn. er is zelfs een boom met een omvang van 46 meter. Zoals  de legendes zeggen lijkt het net of de boom uit de grond is getrokken en op zijn kop is geplaatst.  De takken zijn erg kronkelig en doen aan als wortels van de boom. De oude exemplaren kunnen hol van binnen zijn. 

Baobab

 De vruchten die aan de boom hangen kunnen worden opgegeten, en wordt gebruikt als medicijn  ter bevordering van de bloedsomloop en stoelgang. De schors wordt door de lokale bevolking gebruikt als medicijn tegen de malaria. De bosjesmannen denken zelfs dat er geen jonge Baobab bomen zijn, deze oude bomen worden vanuit het paradijs gehaald en omdat ze topzwaar zijn, landen ze op hun kop. Jammer genoeg worden deze bomen ook vaak door toeristen gebruikt om te laten zien dat ze deze boom ook gezien hebben, en deze krassen hun naam in de boom.

 

 

Mopane:

De Mopane boom wordt tussen de 4 en 18 meter hoog, de bladeren lijk op een vlinder. De vruchten zijn peulen die tot 5 cm lang worden. De vruchten zijn erg voedzaam en veel dieren, waaronder de olifant lusten deze vruchten graag.

 

Kameldoring:

Deze boom is vernoemd naar de giraf(In het Afrikaans Kameelperd). Er zitten grootte dorens aan de boom, maar de giraf kan ondanks deze dorens de bladeren goed eten. De dorens staan in paren en zijn vrij sterk met een maximale lengte van 5 cm. De boom wordt maximaal 11 meter hoog. De vruchten die aan de boom hangen zijn hout/fluweelachtig, worden maximaal 13 cm lang en 2,5 cm dik. Omdat de boom in een erg droog gebied staat moet deze water zien te vinden, in Namibië zijn bomen gevonden, die tot wel 46 meter diep water halen met hun wortels.

 

Gemsbok Komkommer:

Deze plant komt voor in graslanden, op een hoogte tussen 800 en 1350 meter. De gebied waar deze planten staan moet minder dan 500mm regen vallen, de planten kunnen ook niet tegen vorst, maar kunnen wel tegen veel zout in de grond.  De vruchten worden maximaal 250 gram zwaar, en de vruchten kunnen gegeten worden door de mensen. De vruchten kunnen geroosterd en fijn gemaald worden, en daarna als meel gebruikt worden. De khoisan mensen eten de vruchten ook rauw, maar meestal worden ze een aantal uur in hete kolen gelegd en dan opgegeten. De vruchten bevatten ook tot 90% water en de vruchten zijn dus goed te gebruiken om water binnen te krijgen. 

Euphorbia virosa:

Deze plant wordt ook wel de Gifboom genoemd, het sap wat uit deze plant komt is giftig voor mensen en een heleboel dieren. Echter eet de neushoorn wel deze plant, hij kan zelfs bij deze plant blijven eten, totdat de hele plant kaal is. De gif van de plant werd onder andere gebruikt om te jagen op dieren, de pijlpunten werden in het sap van de plant gedoopt. De plant bestaat uit een groot aantal taken, die ongeveer 5 tot 6 cm dik zijn, de takken bestaan uit segmenten van 7 tot 9 cm lang. De plant lijkt op een cactus. 

 

Hoofpagina ] Het trotse Himba volk in Namibie ] [ Planten in Namibie ] Namib Woestijn ] Dieren ]