Windhoek

De eerste en de laatste nacht van onze reis hebben we doorgebracht in de buurt van Windhoek.

Windhoek is de hoofdstad en de grootste stad van Namibië.
Windhoek is een multi-etnische stad en ligt in het midden van het land, op een hoogte van circa 1650 meter en heeft meer dan 320.000 inwoners. De bevolking bestaat uit 67% zwarten (verschillende Afrikaanse stammen), 17% kleurlingen (onder wie ook een kleine groep Aziaten) en 16% blanken (nazaten van Nederlandse kolonisten (Boeren), Duitsers en Britten).

In Windhoek worden meerdere Afrikaanse talen gesproken. Afrikaans, ontstaan uit het Nederlands, is de meest gehoorde taal. Daarnaast spreekt vrijwel iedereen Engels en een kleine groep blanken houdt vast aan Duits.

Sinds 1891 is Windhoek de hoofdstad van het Namibië. Tijdens het bestuur van Zuid-Afrika (gedurende de periode van 1915 tot de onafhankelijkheid in 1990), ten tijde van de apartheid (1948-1990), moesten blanken, kleurlingen en zwarten strikt gescheiden wonen. Blanken woonden in de stad, kleurlingen en zwarten woonden in de townships. Townships zijn woongebieden aan de rand van de stad die tot de val van de apartheid voorzien werden voor “niet-blanke” inwoners, dus de zwarte bevolking en kleurlingen.

De enige internationale luchthaven van Namibië, Hosea Kutako International Airport, ligt 45 kilometer buiten Windhoek.

error: Gelieve geen tekst of foto\'s zonder toestemming te kopiëren.