Dag 7 Skaftafell

Vandaag hebben we een wandeldag. We lopen eerst naar de gletsjer. We lopen eerst nog in een shirtje maar hoe dichter we bij de Skaftafellsjökull gletsjer komen des te kouder wordt het mede ook door de wind die vanaf de gletsjer onze kant op komt.

Waarschuwingsborden bij Skaftafellsjökull ©Christianne de Weerd

Skaftafellsjökull is een hele grote gletsjer en dan te beseffen dat dit slechts een klein stukje is van de Vatnajökull, de grootste gletsjer Europa. In het gletsjermeer vooraan drijven ijsschotsen in de meest de mooie vormen.

Lesje geologie

Manlief geeft de kinderen nog een lesje geologie want wat is nu beter dan ter plekke de theorie inzichtelijk maken omdat je het voor je ogen ziet en haast kunt aanraken.

Skaftafellsjökull ©Christianne de Weerd

Na ons bezoek aan Skaftafellsjökull lopen we terug naar de camper, dat is het voordeel van hier op de camping staan, en besluiten om eerst te lunchen en dat kan ook weer heerlijk buiten. Na de lunch pakken we onze spullen en gaan we op pad naar Svartifoss.

Wandelpad naar Svartifoss

De naam van de Svartifoss betekent “zwarte waterval” omdat zich om de waterval zuilen bevinden van zwart basalt. De waterval is zo’n 20 meter hoog. Manlief legt aan de kinderen uit dat de basaltkolommen vroeger zijn ontstaan doordat het lava van de vulkaan langzaam is afgekoeld. Met als gevolg dat het is gaan kristalliseren en dat de kristalvorm de kolommen heeft veroorzaakt.

Svartifoss ©Christianne de Weerd

Hoewel het een kilometer of twee vanaf de camping is, lopen we er toch zo’n 1,5 uur op. Want het is een klim met stevige steile stukken. Wel allemaal op een mooi aangelegd pad. Maar de waterval is echt een plaatje om te zien.

Skaftafellsjökull van bovenaf bekijken

Manlief en de kinderen gaan nog een stuk verder lopen over een pad wat voor mij niet goed begaanbaar is vanwege het blijvend letsel in mijn voet. Zij gaan de gletsjer nog even van bovenaf bekijken en ik loop terug naar beneden en ga nog even terug naar de voet van de Skaftafellsjökull om daar met de telelens nog wat mooie foto’s te maak op mijn gemakkie.
Hoewel de dag stralend begon krijgen we allemaal nog wel wat regen op ons dak. Hoe warm het boven op de berg was zo koud is het beneden en gedurende de wandeling ga ik van het warm hebben in een shirtje terug naar een trui over mijn shirt en daar nog een jas over aan. Bij Skaftafellsjökull waait het weer hard is er ook weer die koude wind op mijn voorhoofd.

IJsschotsen van Skaftafellsjökull drijven in het smeltwater ©Christianne de Weerd

Wanneer ik terugkom op de camping zijn de anderen ook net weer gearriveerd. Allemaal voelen we onze voeten goed dus besluiten we de rest van de middag lekker rustig te relaxen. De kinderen gaan nog even voetballen terwijl wij nog even wat lezen en foto’s uploaden naar Googlefoto’s. Toch handig zo’n back-up voor je foto’s.

Na het eten spelen we nog wat spelletjes en stippelen we de route voor morgen uit. En zo zijn we weer klaar voor nieuwe indrukken van dit schitterende IJsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Gelieve geen tekst of foto\'s zonder toestemming te kopiëren.