Dag 6 Þakgil – Skaftafell

Vandaag is het gelukkig droog als we opstaan, dus dan is de weg ook minder glad om te rijden want gisteren heeft de camper toch op een paar stukjes even een stukje geslipt. Ergens op de weg ligt ook nog ergens een geocache dus die laten we natuurlijk niet liggen ook al moet er een klein stukje voor gelopen worden. We rijden als eerste naar Hjörleifshöfði.

Hjörleifshöfði ©Christianne de Weerd

Hjörleifshöfði is een ongeveer 220 meter hoge rots een zwart strand waar een lava grot is. Deze is echt heel groot en je voelt je bij deze rotsformaties het heel klein.

Hjörleifshöfði cave © Michel de Weerd

Daarna zijn we naar Laufskálavarða gereden dat is een lavaveld waar we ook nog een cache hebben gezocht. Laufskálavarða is een lavarug, omringd door stenen steenhopen, tussen de rivieren Hólmsá en Skálmá. Reizigers die voor het eerst Mýrdalssandur overstaken, stapelden stenen op om een steenhoop te maken, wat hen geluk zou brengen op de reis.

Laufskálavarða ©Christianne de Weerd

Vervolgens hingen we verder en zijn we bij Systrafoss gestopt. Systrafoss is een waterval in IJsland in de buurt van het plaatsje Kirkjubæjarklaustur. Boven waar de waterval begint uit een op de berg gelegen meertje Systravatn. Zoals al eerder gezegd zijn de IJslanders dol op folklore en over deze waterval en het bovengelegen meer gaat ook verhaal.

Systrafoss

De naam van de waterval verwijst naar de nonnen uit het Benedictijns nonnenklooster dat vanaf 1186 tot 1550 in Kirkjubæjarklaustur heeft gestaan. Het Systravatn, meer van de zusters, zou een badplaats voor de nonnen zijn geweest. Het verhaal verteld dat er twee nonnen in het meer zijn verdronken. Wanneer zij op zekere dag een hand uit het water omhoog zagen komen met een gouden kam in de handpalm, zouden de nonnen de kam kosten wat kost willen hebben, waarna ze onder water zouden zijn getrokken.
Om bij het meertje te komen moet je een pad langs de waterval volgen en dat brengt je na een klimpartij bij het meertje.

Daarna reden we verder en kwamen we door een gebobbeld lava-landschap. Op een bepaald punt bij Skaftareldahraun mocht je ook er door lopen op een afgezet pad. Hier zag je echt heel duidelijk dat er mos over de lava gegroeid was en den lijkt het landschap net p een wollen deken die over allerlei eieren ligt.

Skaftareldahraun ©Christianne de Weerd

Natuurlijk willen we weten hoe dit ontstaan is en we komen er achter dat het lavaveld van Skaftá-Fires is geclassificeerd als gladde of pāhoehoe-lava. De Skaftá-Fires is een van de twee grootste lavastromen zijn die zich in de geschiedenis op aarde hebben voorgedaan. De lavastroom duurde acht maanden en tijdens de uitbarsting stroomde 12 kubieke kilometer basaltlava naar het oppervlak en bedekte ongeveer 565 vierkante kilometer land of ongeveer een half procent van het IJslandse gebied.

We vervolgens onze weg en komen bij Foss a Sidu een mooie waterval maar helaas op privéterrein dus moeten we het doen met een foto vanaf het hek van het terrein. Een stukje verder ligt Dverghamrar. Het is een rotsformatie waarbij de kliffen zeshoekige kolommen van basalt zijn bedekt met kubusvormige basalt, in de vorm van een hoefijzer. Het is een plaats wat volgens de folklore de thuisbasis is van zowel dwergen als elfjes. Zo gaat het verhaal dat een boerendochter hier gezang hoorde wat later naar verluid gezang van elven en dwergen geweest moet zijn.

Dverghamrar ©Christianne de Weerd

Bij een heleboel plaatsen staan zulke kleine volksverhalen vermeld. Ik besluit hier dan ook dat ik op zoek ben gegaan naar een boek met van die volksverhalen verzameld.

Wanneer we een stukje verder rijden zien we een aantal auto’s aan de kant van de weg en als we even goed rondkijken zien we een mooie waterval. Wanneer we uitstappen zien we hier zelfs een groep fotografen staan die met allerlei speciale filters de ultieme foto proberen te maken. Wij doen het maar gewoon met onze camera’s.

Waterval ©Christianne de Weerd

We vervolgen onze reis en zien de gletsjers al verschijnen, Maar voor het zover is komen we eerst nog bij een monument gemaakt van de oude Skeiðará brug. Deze brug was in 1996 weggespoeld na een gletsjerdoorbraak veroorzaakt door vulkanische uitbarstingen onder een ijskap.

Monument van de Skeiðará brug

Op 30 september 1996 vond er 500 meter onder het ijs van de Vatnajökull een grote vulkaanuitbarsting plaats. Hierdoor kwam er heel veel water in het vulkaanmeer Grímsvötn. Op 5 november werd de druk van het water hoger was dan het ijs waardoor het ijs ging drijven en het water een gat vond om uit te stromen. Er kwamen twee stromen van onder de brede gletsjertong Skeiðarárjökull van de grote Vatnajökull-gletsjer vandaan. IJsblokken zo hoog als flatgebouwen en puin kwamen met het water mee gespoeld met als gevolg dat de bruggen en de afvoerdammen volledig vernield werden.

En dan zijn we bij Skaftafell. Hier is de camping waar we willen overnachten. Een grote camping met mooie plaatsen en verschillende voorzieningen en aan de voet van de gletsjertong Skeiðarárjökull. Niet zo mooi als onze vorige camping, want tja dat was echt een pareltje, maar deze is ook goed al is het dan wat massaler. Omdat de temperatuur hier aangenaam voelt omdat de wind weg is, zitten we buiten te dineren terwijl als het thuis in Nederland zo’n temperatuur is, klaagt iedereen in de zomer en eet men binnen.

Wanneer we bij het informatiecentrum even rondsnuffelen vind ik hier ook diverse boeken met volksverhalen dus wat ik eerder op de dag me voorgenomen had kon ik hier meteen uitvoeren en zo ben ik nu in het bezit van een verzameling volksverhalen met daarbij meteen een reisbeschrijving van waar de verhalen vandaan komen. Erg leuk gedaan.

IJslands folklore

Er blijven tot laat kampeerders aankomen. En uit ervaring weet ik nu ook dat het om half een ’s nachts gewoon nog licht is. Kortom het lijkt erop dat het gewoon echt niet donker wordt omdat de zin toch iets voor middernacht ondergaat.

Mocht je de verhalen van de “Hidden People” uit IJsland ook leuk vinden, ik zie dat ze ook in Nederland te koop zijn. Wel in het Engels natuurlijk maar dat is vast geen probleem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Gelieve geen tekst of foto\'s zonder toestemming te kopiëren.