Dag 5 Þakgil – Reynisfjara – Þakgil

Afgelopen nacht heeft het de hele nacht geregend en gewaaid. Wij waren blij met onze warme slaapzakken en we hebben zelfs de verwarming even aan gehad gisteravond. Gelukkig hadden we een rustig dagje gepland alleen was droog weer wel fijn geweest want Michel was hier graag nog even gaan wandelen. Maar goed we deden rustig aan en na de koffie zijn we weer op pad gegaan. Want ook al regent het nu, dat wil niet zeggen dat het overal regent.

Een populair gezegde in IJsland: “If you don’t like the weather, just wait five minutes.”

Normaal is het al een bijzondere weg met gevaarlijke steile stukjes en een natte zand/modder/puin ondergrond maakte het dat je extra goed op moest letten en dat we soms ook stukjes weggleden.

Stukje van de route

We reden naar Reynisfjara, dat is een wereldberoemd zwart zandstrand aan de zuidkust van IJsland, net naast het kleine vissersdorp Vík waar gewaarschuwd wordt voor gevaarlijke golven maar nu was de wind veel gevaarlijker.

Reynisdrangar ©Christianne de Weerd

Reynisfjara wordt met zijn enorme basaltstapels, stevige golven van de Atlantische oceaan en prachtige panorama’s gezien als het mooiste voorbeeld van de zwarte zandstranden van IJsland.

Nadat we hier eerst geluncht hebben wilden we uitstappen. Daarbij werd je haast de auto uitgezogen door de harde wind. Dus goed opletten met parkeren dat de auto goed geparkeerd staat en niet de deur gewoon weggeblazen wordt, want ja dat is echt geen grapje dat gebeurt. Voor je uitstapt moet je eerst kijken waar de wind vandaan komt zodat je veilig uit kunt stappen.

Reynisdrangar ©Christianne de Weerd

Op het strand zag ik iemand omver geblazen. worden door de wind. De regen kwam soms horizontaal voorbijgevlogen. Het strand zelf was echt super mooi om te zien. De kiezels van het zwarte kiezelstrand variëren van een paar mm tot 15 cm doorsnede.

Reynisdrangar ©Christianne de Weerd

Grappig weetje tussendoor strand is hier strönd met twee puntjes op de o.

Bij de rotswanden zagen we ook weer van die basaltstapels die we in Namibië ook gezien hebben. Er zijn grotten door de zee ontstaan maar of je er echt veilig onder bent is nog maar de vraag omdat de rotsen niet massief zijn zoals je in de Alpen meestal ziet. Je ziet ook stukken waar het naar beneden is komen vallen.

Reynisdrangar ©Christianne de Weerd

Na dit stukje strand hebben bezocht zijn we verder gereden naar een ander mooi stukje strand namelijk Kirkjufjara. Hier waaide het nog harder en was de wilde zee ook heel mooi om te zien. Sinds januari 2017 is het strand van Kirkjufjara gesloten vanwege de levensbedreigende golven en mogelijke aardverschuivingen. Het strand ligt onder een hoge klif met de enorm krachtige Atlantische Oceaan aan de andere kant.
Elke 15e of 20e golf is er een zeer gevaarlijke sneaker golf , dat is een veel grotere golf die zich veel verder landinwaarts uitstrekt dan andere.

Kirkjufjara ©Christianne de Weerd

Vanaf Kirkjufjara heb je ook nog een uitzicht op Dyrhólaey. Dit is een berg van tufsteen. De naam betekent iets als eiland met een deurgat. Tegenwoordig is Dyrhólaey geen eiland meer, maar tijdens de kolonisatie van IJsland was Dyrhólaey dat wel, nu is het een klif aan zee.

Zicht op Dyrhólaey ©Christianne de Weerd

Tenslotte zijn we teruggegaan naar de camping en hopen we dat het straks jong even droog is zodat we toch nog een stukje kunnen lopen. Dat is het voordeel dat het hier in IJsland zo lang licht blijft in de zomer. Ondertussen typ ik achterin het reisverslag omdat er maar drie personen voorin kunnen en er dus altijd iemand achterin moet. Mooi twee dingen combineren op deze manier.

Ik hoor manlief zeggen dat het nu 7 graden is. Het is half zes. We zien nu dat de rivier een stuk breder is door alle regen die al gevallen is. Gelukkig is er nog geen water wat op de weg komt, anders hebben we toch een probleem met de camper en deze weg staat niet aangegeven als een 4×4 weg. Want die wegen mag je niet betreden met een camper of gewone auto.

Wanneer het een beetje minder regent, lopen manlief en ik nog even naar de waterval omhoog. Gewoon even kijken hoe ze hier het water verzamelen en zo elektriciteit op wekken. Zoonlief is nog even bij de hond gaan spelen van de campingeigenaar en dochter had een paar films op haar telefoon gedownload dus die deed ook even haar eigen ding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Gelieve geen tekst of foto\'s zonder toestemming te kopiëren.