Dag 3 Paardrijden – Kerið – Hengilssvæðið

Vanochtend was het tijd voor dochterlief en mij om voor het eerst op een IJslander te gaan rijden. En ja, natuurlijk heb ik het nu over een IJslands paard. De campingeigenaar raadde ons Solhestar in Ölfus aan.
Eenmaal aangekomen bij Solhestar zagen we dat het gewoon een kleinschalige accommodatie was en werden we vriendelijk verwelkomd toen we de camper parkeerden. Dochterlief en ik mochten een cap uitzoeken die we fijn vonden zitten en ook handschoenen mochten we lenen. Want al je rijkleding en schoenen moeten gedesinfecteerd zijn en dat geldt dus ook voor je leren schoenen. Caps, handschoenen en leren rijlaarzen zijn niet welkom in IJsland. Dit doen ze om te voorkomen dat er paardenziekten van buiten IJsland in IJsland kunnen komen. Gelukkig hadden we dit al vooraf gelezen en hebben we kunnen zorgen dat wij onze spullen netjes in orde hadden.
Daarna gingen we naar de paarden en kregen we er twee toegewezen. Nadat we even in een klein stukje bak aan elkaar moesten wennen, kregen dochterlief en ik een privé-tour.
Al snel gingen we in tölt. In het begin was het heel erg wennen. Je moest een beetje achterover gaan zitten en verder connecten met het paard en gewoon blijven zitten en een beetje verzamelen werd ons verteld. In het begin stuiterde ik alle kanten op want ik kreeg het juiste cadans nog niet te pakken, maar met een pluk manen erbij ging dat een stuk beter. Wanneer je eenmaal het idee te pakken hebt, zit het niet eens zo verkeerd.

We reden door een gebied dat afgesloten was door hekken omdat er ook schapen in de bergen liepen. We reden langs de 551m hoge Ingólfsfjall Mountain die hoofdzakelijk uit vulkanische tufsteen bestaat. Het was echt een hele mooie rit en onze gids Deense Eva vertelde een hoop over de omgeving maar ook gewoon over allerlei andere zaken. De paden lagen vol met keien maar de paarden vonden prima hun weg en leken er niet eens zoveel last van te hebben. Na zo’n anderhalf uur gereden te hebben kwamen we weer uit bij de weg waar net de mannen net aan kwamen rijden met de camper en zo konden zij ook nog even de tölt filmen.

Terwijl dochterlief en ik paardreden zijn de mannen naar de Kerið krater geweest. Dat is een vulkaan van 6500 jaar oud. Er zit nu geen lava meer in maar water. 270 bij 170 meter is het water en de krater is 55 meter diep. De krater is ontstaan door het instorten van een kleine magmakamer na een uitbarsting van zo’n 3000 jaar geleden.

Kerið krater

We besloten om te aan lunchen bij Hengilssvaedid. Daar zijn heetwaterbronnen. Omdat het regende zijn we in de camper gaan lunchen. De mannen liepen vooruit omdat zij in het water wilden baden. Dochterlief en ik liepen op ons gemak naar de bronnen. Het was een stevige en steile wandeling van ongeveer een uur maar met een schitterend uitzicht.

Hengilssvæðið

Op diverse plekken zagen we stoom uit gaten omhoogkomen. Op sommige plekken hoorde en zag je de modder zelfs koken. De stoom die eraf kwam rook naar zwavel dus als de wind het even onze kant uit blies was dat hier heel aangenaam. Uiteindelijk was de hele wandeling zo’n 8 km heen en terug.

Hengilssvæðið ©Christianne de Weerd

De heetwaterbron zelf waarin gebaad kon worden lag ver verscholen in de bergketen. Telkens als je dacht dat je er bijna was, moest je weer lopen zo ver als je kon kijken. Eenmaal bij de plek waar je mocht baden, was het wel even voelen waar je wel of niet het water in moest gaan. Op sommige plaatsen was het immers wel erg warm water. Zo warm dat zelfs de mannen het te warm vonden. Dochterlief en ik kwamen een stuk later boven en hebben het beperkt tot pootjebaden.
Na een tijdje besloten we terug te lopen maar niet voordat we eerst nog een geocache gelogd hebben. Want ja, ook hier lag natuurlijk weer een cache verstopt.

Hengilssvæðið baden in de hots[rings ©Christianne de Weerd

Op de weg terug naar de camping hebben we nog even boodschappen gedaan en nog iets lekkers gehaald bij de bakker. In het winkelcentrum was nog een tentoonstelling over de aardbeving uit 2008 met een sterkte van 6,1 op de school van Richter die in dit gebied plaatsvond. Er raakten door de beving 30 mensen gewond en een aantal schapen kwam om het leven. Veel boerderijen werden beschadigd. Het epicentrum van de aardbeving lag tussen de steden Hveragerði en Selfoss. Het was interessant om te lezen.

Op de camping hebben Bas en Sanne nog even lekker buiten gespeeld met de bal en na het avond eten zijn manlief en dochterlief nog een geocache gaan zoeken hier in het dorp waar we nu zijn. Zoonlief en ik bleven lekker bij de camper om te ontspannen met een boek en het schrijven van dit verslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Gelieve geen tekst of foto\'s zonder toestemming te kopiëren.