Van Brandberg naar Twyfelfontein

We hebben de afgelopen nacht geen leeuwen gehoord of gezien. Wel zo prettig als je ’s nachts nog even moet plassen.

We verlaten deze mooie kampeerplek en gaan op weg richting Twyfelfontein. Maar niet voordat we eerst bij de receptie nog even hebben gevraagd of ze weet waar de olifanten ergens gezien zijn. Ze geeft ons een gebied door maar zegt er meteen bij dat de kans dat we ze zullen zien klein is.
Toevallig is dat ook precies de kant op die we op moeten. De weg is er echter niet eentje om met een bus te doen want er zitten echt stukjes offroad rijden bij. Dit was echt genieten! Onderweg hebben we vooral in de droogstaande rivierbedding ook echt nog goed gezocht naar de olifanten maar buiten verse drollen hebben we de olifanten zelf helaas niet meer gezien.

We vervolgen onze reis door Damara-land. Het “Damaraland” maakt deel uit van de Kunene-regio in het noordwesten van Namibië en ligt tussen de Brandberg en het dorpje Sesfontein. Kenmerkend voor Damaraland zijn de prachtige rotsachtige en ruige landschappen. Bijzondere woestijnplanten in Damaraland zijn onder andere de  oude Welwitshia Mirabilis, de giftige Euphorbia Virosa en deze zeer giftige Euphorbia damarana. Deze Euphorbia damarana is een plant die bestaat uit slanke en grijze stelen die oplopen tot een hoogte van 2,5 meter. De plant wordt beschouwd als een van de meest toxische planten in Namibië. De giftige melkachtige latex van de plant in staat is dieren en mensen te doden, met uitzondering van neushoorn en oryx die zich eraan voeden. Wanneer je een open wond hebt en in contact komt met de plant, kan het gif je doden. Ook gaat het verhaal dat er stropers waren die de plant niet kenden en van de takken een kampvuurtje hebben gemaakt en daarop het vlees hebben geroosterd. Dit is hun dood geworden.

Langs de kant van de weg zien we regelmatig ezeltjes staan. Regelmatig stoppen we even om te genieten van het schitterende uitgestrekte landschap. Dit is waar Namibië zo bekend om is. Want een pracht aan landschappen…

We rijden door naar Twyfelfontein. In 1947 vestigden zich witte boeren in de vallei, maar de fontein was onbetrouwbaar en had slechts weinig water. Vandaar de naam Twyfelfontein, vanwege de twijfelachtige fontein oftewel de Fontein van de Twijfel. De boerderijen werden verlaten door de witte kolonisten in 1964 waarna de regering het land weer terug gaf aan de lokale bevolking.

In de vallei van Twyfelfontein kom je eerst bij de orgelpijpen. Wat dit zo bijzonder maakt zijn de verticale doleriet zuilen waardoor ze op orgelpijpen lijken.
Doleriet is gestolde lava die binnendringt in de horizontale gelaagdheid van de bestaande rots. Doleriet is een donkergrijs-bruine soort basalt. Basalt en Doleriet zijn vaak te vinden als kolommen. De kolommen worden gevormd tijdens het koelen van een lavastroom. Deze kolommen werden zo’n 130 miljoen jaar geleden gevormd. Later werd de bovenste rotslaag verwijderd door erosie waardoor je de kolommen nu aan de oppervlakte kunt zien.

Vervolgens reden we door naar de Verbrande Berg. Dit is een heuvel met een gestolde lavastroom en bevindt zich aan de voet van een 12km lange vulkanische bergrug in Damaraland. Sinds 1956 is de Verbrande Berg een Nationaal Monument van Namibië.

Tenslotte kwamen we bij de rotstekeningen van Twyfelfontein. Twyfelfontein is de naam van een waterbron en van het dal waarin deze bron ligt, in de bergen van Damaraland. De vallei werd beroemd toen er vele honderden prehistorische rotstekeningen werden ontdekt. Twyfelfontein is sinds 1952 uitgeroepen tot nationaal monument en staat sinds 2007 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Wat de tekeningen bijzonder maakt is niet alleen de ouderdom maar ook omdat ze in de steen gekerfd zijn terwijl primitieve kunst meestal is geschilderd met natuurlijke pigmenten en houtskool. De gravures zijn zonder metalen werktuigen tot stand gekomen. Er wordt vermoed dat de makers ervan kwarts gebruikten aangezien er veel kwartssplinters bij de rotsen gevonden zijn.
De tekeningen zijn afbeeldingen van jachtscènes met jagers die zijn uitgerust met pijl-en-boog. Maar het werd ook gebruikt als nu een digibord in een klas om te andere mensen te vertellen over welke dieren er te vinden zijn. De bushmen gebruikten vaak ook pootafdrukken om te laten zien om welke dieren het gaat.

Om de rotstekeningen te kunnen bekijken moet je eerst je auto parkeren op de bewaakte overdekte parkeerplaats (wel zo fijn dat de auto dan in de schaduw staat) en nadat je bij de receptie de toegangsprijs hebt betaald wordt je opgewacht door een gids die je langs alle in de openlucht liggende tekeningen leidt. De tekeningen zijn tussen de 2000 en 6000 jaar oud. Precies kunnen ze het niet zeggen omdat het weer natuurlijk ook nog van invloed is omdat de tekeningen open en bloot liggen. Onze gids was erg enthousiast en vond het helemaal leuk om Nederlanders rond te leiden en hij sprak tegen Bas dan ook Afrikaans zodat hij zeker wist dat Bas ook alles zou kunnen volgen. Hij wist overal wel iets te vertellen. De rondwandeling duurde ongeveer 45 minuten en was erg leuk om te doen. Soms kwam er ook wel een beetje klauterwerk bij kijken. Dat maakte het natuurlijk voor kinderen nog extra leuk.

Na het bezoek aan Twyfelfontein reden we naar onze kampeerplaats voor de nacht. Dat was wederom echt een schitterende plek! We konden nog mooi voor zonsondergang de tenten opzetten. Toen alles stond en we net even rustig zaten kwam er iemand van de camping langs. Hij kwam het vuurtje voor de douche aansteken. Op de foto zie je de ketel waar het warme water in zit. Hier komt een vuurtje onder en nadat het vuurtje dan zo’n half uurtje brandt kun je gaan douchen. Het warme water gaat dan via gewone leidingen als hier thuis naar de douche. Zelfs als je als laatste van het gezin ging douchen had je nog heel warm water.

Tijdens het eten zagen we nog boven op de berg twee steenbokjes of Duikertjes staan. Ze stonden er een hele tijd heel rustig over de vallei uit te kijken. ’s Avonds hebben we nog ons lekker warm gehouden bij het vuur met ieder een goed boek erbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Gelieve geen tekst of foto\'s zonder toestemming te kopiëren.